Τα Χριστούγεννα το σπίτι γεμίζει φωτάκια, μυρωδιές… και φυσικά σοκολάτα. Αντί να αγοράζεις έτοιμα σοκολατάκια σε πανάκριβα κουτιά, μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου με 3 απλά υλικά, σε λιγότερο από μία ώρα δουλειάς. Τα ρίχνεις σε γιορτινά φορμάκια, τα αφήνεις να κρυώσουν και σε λίγο έχεις ένα κέρασμα που φαίνεται επαγγελματικό αλλά είναι 100% σπιτικό. Ιδανικά για τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ, για δωράκια σε φίλους μέσα σε σακουλάκια ή για να γεμίσεις τα καλάθια που ετοιμάζεις κάθε χρόνο.
Υλικά
400 g κουβερτούρα γάλακτος
100 g μαύρη κουβερτούρα (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
2½ κ.σ. ηλιέλαιο
1 γεμάτη κούπα ανάλατους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια ή ανάμεικτα)
Εκτέλεση
Κόβουμε τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μπολ που αντέχει στη θερμότητα. Στήνουμε μπεν μαρί: σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό τοποθετούμε το μπολ από πάνω, προσέχοντας να μην ακουμπά το νερό στο μπολ. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες και να έχουμε ένα λείο, γυαλιστερό μείγμα.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Το λάδι βοηθά να γίνουν τα σοκολατάκια πιο λαμπερά και να ξεφορμάρονται εύκολα.
Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς με μαχαίρι ή στο multi, προσέχοντας να μείνουν μικρά κομματάκια και όχι σκόνη. Γεμίζουμε τις φόρμες σιλικόνης (με χριστουγεννιάτικα σχέδια ή απλά στρογγυλά) μέχρι τη μέση με λιωμένη σοκολάτα. Ρίχνουμε λίγη ποσότητα ξηρούς καρπούς σε κάθε θήκη και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σοκολάτα μέχρι επάνω.
Τινάζουμε ελαφρά τις φόρμες πάνω στον πάγκο για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα και λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουταλάκι. Βάζουμε τις φόρμες στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η σοκολάτα.
Ξεφορμάρουμε προσεκτικά τα σοκολατάκια και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί ή τάπερ, σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Tips
Επιλογή σοκολάτας: Αν θέλεις πιο γλυκά σοκολατάκια, βάλε μόνο κουβερτούρα γάλακτος (500 g). Αν τα θέλεις πιο σοκολατένια, κράτα το 400 g γάλακτος + 100 g μαύρη.
Ξηροί καρποί: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι ξηρούς καρπούς έχεις στο σπίτι – αρκεί να είναι ανάλατοι. Ταιριάζουν επίσης φιστίκι Αιγίνης ή καβουρδισμένα φουντούκια.
Ενίσχυση γεύσης: Μια πρέζα κανέλα, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή μερικές σταγόνες βανίλιας στη λιωμένη σοκολάτα δίνουν πιο γιορτινό άρωμα.
Χωρίς φόρμες σιλικόνης: Άπλωσε τη σοκολάτα με τους ξηρούς καρπούς σε ταψί με λαδόκολλα και, μόλις μισοπαγώσει, χάραξε τετράγωνα κομμάτια με μαχαίρι.
Δώρο σε φίλους: Βάλε 5–6 σοκολατάκια σε σακουλάκι με κορδέλα ή σε μικρά βαζάκια, γράψε καρτελάκι σπιτικά σοκολατάκια και έχεις έτοιμο χριστουγεννιάτικο δώρο.