7 Ιστορικά γεγονότα που τα μάθαμε λάθος από το σχολείο
Η εσφαλμένη ερμηνεία των γεγονότων οδηγεί μια αμφιλεγόμενη θεωρία να μετατραπεί σε ιστορικό γεγονός στα σχολικά εγχειρίδια.
Συγκεντρώσαμε 7 γνωστά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, τα οποία πιστεύουμε μάταια.
O Σαίξπηρ δεν έγραψε κανένα έργο. Ο συγγραφέας ήταν ένα διαφορετικό πρόσωπο
O Σαίξπηρ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε εμπορική πόλη, που ήταν κέντρο πώλησης προβάτων. Πιστεύεται ότι ο τρόπος ζωής του Σαίξπηρ και το περιβάλλον του δεν θα μπορούσαν να του δώσουν μια ολοκληρωμένη γνώση για το γράψιμο των έργων, στα οποία περιγράφεται λεπτομερώς η πολιτική, οι ίντριγκες του παλατιού και ο πολιτισμός άλλων χωρών.
Επιπλέον, υπάρχει και η μοναδική υπογραφή του συγγραφέα. Ανάμεσα στα χειρόγραφα και τις έντυπες εκδόσεις είναι δύσκολο να βρείτε δύο πανομοιότυπες υπογραφές. Εκτός από το σωστό Shakespeare, σε διάφορα έγγραφα ή δημοσιεύσεις βρέθηκαν οι ακόλουθες ορθογραφίες των ονομάτων: Shake-speare, Shak-spear.
Η ακαδημαϊκή κοινωνία απορρίπτει αυτή τη θεωρία, αλλά υπάρχουν και υποστηρικτές όπως ο Μαρκ Τουαίην, ο Σίγκμουντ Φρόυντ και ο Τσάρλι Τσάπλιν.
Η Μαρία Αντουανέτα δεν είπε οι αγρότες να φάνε παντεσπάνι
Η Μαρία-Αντουανέτα, η βασίλισσα της Γαλλίας, φέρεται να είπε τη φράση για τους πεινασμένους αγρότες: «Αν οι αγρότες δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι!»
Ωστόσο, η πρώτη φορά που εμφανίζεται η φράση, είναι στις σελίδες του βιβλίου «Εξομολογήσεις» του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, κατά τη συγγραφή του οποίου η Μαρία ήταν 9 χρονών και ζούσε στην Αυστρία. Έτσι είναι απίθανο να το είχε πει η ίδια. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η φράση πράγματι ειπώθηκε από την Αντουανέτα, αλλά δεν είχε ειρωνικό νόημα. Σύμφωνα με το νόμο της εποχής, οι αρτοποιοί ήταν υποχρεωμένοι να πουλούν το ακριβό ψωμί σε τιμή κόστους σε περίπτωση κρίσης. Ίσως αυτό εννοούσε και η βασίλισσα.
Οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από σκλάβους
Ο πρώτος που έγραψε ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν από σκλάβους, ήταν ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος. Όμως ο Ηρόδοτος έζησε πολύ καιρό μετά την κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων.
Στις αρχές του 1990, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφους που περιέχουν τα λείψανα των ανθρώπων που εργάστηκαν για τη δημιουργία των πυραμίδων. Θάφτηκαν με τιμές και ήταν σε κοντινή απόσταση με τους ιερούς τάφους των Φαραώ. Μια προσεκτική μελέτη των σκελετών τους, έδειξε ότι αυτοί οι άνθρωποι έτρωγαν τακτικά και εργάζονταν σε βάρδιες, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ήταν εργάτες, και όχι σκλάβοι.
Η μεσαιωνική ζώνη αγνότητας ήταν φανταστικό δημιούργημα
Ο σύζυγος πριν από την αναχώρηση για μια σταυροφορία φορούσε στην αγαπημένη του μεταλλική ζώνη αγνότητας, η οποία δεν θα επέτρεπε εpωτικές σχέσεις με άλλους άνδρες όσο καιρό θα έλειπε και ο άντρας έπαιρνε και το κλειδί. Ωστόσο, καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να αντέξει περισσότερο από μερικές ημέρες να φοράει τη ζώνη και θα πέθαινε από δηλητηρίαση του αίματος.
Επιπλέον, σε καμία αυθεντική πηγή της εποχής δεν βρέθηκε αναφορά αυτής της ζώνης που η φήμη της είναι γνωστή μέχρι τις μέρες μας και έπειτα από ενδελεχή έλεγχο αποδείχθηκε ότι ήταν φανταστικό δημιούργημα.
Η Σφίγγα της Γκίζας έχασε τη μύτη της πριν από την άφιξη των στρατιωτών του Ναπολέοντα
Σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο Ναπολέων κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εκστρατείας του γαλλικού στρατού (1798-1801), Διέταξε τους στρατιώτες να εξασκηθούν στη σκοποβολή, και ως στόχο να χρησιμοποιήσουν τη Σφίγγα. Έτσι η Σφίγγα φέρεται να έχασε τη μύτη της.
Στην πραγματικότητα, η Σφίγγα ήταν ήδη χωρίς μύτη, όταν ο Ναπολέων έφτασε στην Αίγυπτο, όπως αποδεικνύεται από τη χάραξη ενός ταξιδιώτη, που είχε χαραχτεί δεκαετίες πριν από την εκστρατεία του γαλλικού στρατού. Υπάρχει επίσης ένα κείμενο που λέει ότι η μύτη της Σφίγγας καταστράφηκε από έναν φανατικό αραβικής καταγωγής τον 14ο αιώνα.
Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε πολύ πριν από την πυρκαγιά
Χιλιάδες πάπυροι, σπάνια κείμενα και ανεκτίμητη γνώση, όλα κάηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του στρατού του Ιούλιου Καίσαρα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Αλλά ο Καίσαρας και ο στρατός του δεν βρήκαν σχεδόν τίποτα για να καταστρέψουν. Πολύ καιρό πριν από τον Καίσαρα, η βιβλιοθήκη είχε υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα της μάχης με έναν άλλο εχθρό, και πριν από αυτό είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από θρησκευτικούς αντάρτες. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό.
Ο κύριος λόγος για την εξαθλίωση και την παρακμή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ήταν πολύ πιο πεζός: το κράτος έχει μειώσει σταδιακά το κόστος των αναγκών της βιβλιοθήκης. Οι υποτροφίες καταργήθηκαν και απαγόρευσαν σε ξένους επιστήμονες να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη. Για την κατάσταση των βιβλίων απλά δεν υπήρχε κανείς για να τα παρακολουθεί.
Ο Δούρειος Ίππος δεν υπήρξε στην πραγματικότητα
Δυστυχώς, εκτός από την «Οδύσσεια» του Ομήρου και την «Αινειάδα» του Βιργίλιου δεν επέζησαν άλλες πηγές του Τρωικού Πολέμου, και αυτός είναι ο λόγος που έχει αποκτήσει πολλούς μύθους και θρύλους. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν υπήρξε καν Δούρειος Ίππος και πως στην πραγματικότητα υπήρξε ένας πολιορκητικός κριός που μοιάζει με άλογο ή πολιορκητικές μηχανές, οι οποίες συχνά εκείνη την εποχή είχαν ονόματα από ζώα. Κάποιος πρότεινε μια θεωρία ότι ως Δούρειος Ίππος ονομάστηκε σεισμός, ο οποίος έριξε τα τείχη της Τροίας. Πιθανώς ο Δούρειος Ίππος είναι απλά μια όμορφη ιστορία.