10 πράγματα που κάνουν οι Κινέζοι στα σπίτια τους και σε εμάς φαίνονται περίεργα
«Πήγα πρώτη φορά στην Σανγκάη πριν από 7 χρόνια για διακοπές. Αν τότε μου έλεγε κάποιος ότι θα νοίκιαζα ένα διαμέρισμα στην Κίνα θα τον περνούσα για τρελό. Αλλά η ζωή αλλάζει και πολλές φορές μας φέρνει στις πιο απροσδόκητες καταστάσεις.»
«Νοικιάζω ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη Γούτανγκ Μάουντενς εδώ και ένα χρόνο και έχω εξοικειωθεί πολύ με τον τρόπο ζωής στην Κίνα. Αυτό που έχω να πω με σιγουριά είναι ότι διαφέρει πολύ από ό,τι ήξερα μέχρι τώρα, ειδικά στην εξοχή.»
Οι Κινέζοι σπάνια καλούν επισκέπτες στο σπίτι τους. Είναι κουραστική διαδικασία, γιατί το τραπέζι αποτελείται από πολλά πιάτα. Αν κάποιοι φίλοι θέλουν να βρεθούν, πηγαίνουν σε εστιατόριο. Είναι μια σχετικά φθηνή επιλογή, αφού στην Κίνα συνηθίζεται αυτός που προσκαλεί να πληρώνει. Ένα ωραίο γεύμα για 5 άτομα κοστίζει περίπου 50 δολάρια. Πολλά σπίτια δεν έχουν ντουζιέρα ή μπάνιο. Εκτός από τα κανονικά διαμερίσματα υπάρχουν και πολλά μικρά σπίτια που μοιάζουν με κουτιά. Το εσωτερικό τους είναι πολύ απλό, αλλά υπάρχουν 2 υποχρεωτικά πράγματα: στην πόρτα πρέπει να γράφει «καλή τύχη» και στο μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού πρέπει να υπάρχει πορτρέτο του Μάο Τσετούνγκ. Συνήθως, η τουαλέτα σε αυτά τα σπίτι είναι έξω και δεν υπάρχει ντουζιέρα.
Ακόμα και αν υπάρχει τουαλέτα, δεν θα υπάρχει λεκάνη. Ακόμα και στα καινούργια διαμερίσματα δεν υπάρχουν λεκάνες στις τουαλέτες, αλλά συνηθίζουν να βάζουν τούρκικες τουαλέτες. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερες για την πέψη του φαγητού. Το νερό από την ντουζιέρα τρέχει στο πάτωμα. Μπανιέρες υπάρχουν μόνο στα πολύ ακριβά και πολυτελή σπίτια και ξενοδοχεία. Όλοι οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν ντουζιέρες (μόνο το βράδυ, όχι το πρωί), οι οποίες βρίσκονται ακριβώς πάνω από το πάτωμα.
Συνήθως, οι κουζίνες είναι πολύ μικρές. Υπάρχει χώρος μόνο για έναν νεροχύτη, μερικά συρτάρια και έναν φούρνο. Ο φούρνος λειτουργεί με υγραέριο και μαγειρεύουν τα πάντα σε γουόκ. Δεν υπάρχει κεντρική εγκατάσταση υγραερίου, οπότε όλοι έχουν γκαζάκια στην κουζίνα τους. Η ενοικίαση διαμερισμάτων είναι αρκετά ακριβή. Τα μικρά δωμάτια στην Σανγκάη κοστίζουν περίπου 600 δολάρια τον μήνα και τα κανονικά διαμερίσματα γύρω στα 2.500-3.000 δολάρια.
Τα καινούργια σπίτια δίνονται χωρίς κουφώματα. Όταν κάποιος αγοράσει ένα σπίτι, θα πρέπει να βάλει τα παράθυρα μόνος του. Ανεξάρτητα από τον όροφο, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια έχουν κάγκελα. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι βάζουν κάγκελα για τους κλέφτες, αλλά για να προστατεύσουν τα παιδιά από το να πέσουν. Επίσης, κάθε πολυκατοικία έχει τον δικό της σεκιούριτι και πόρτες που παραμένουν κλειστές κατά την διάρκεια της νύχτας.
Στην Κίνα δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση και γι’ αυτό οι περισσότεροι έχουν ηλεκτρικές θερμάστρες στα μπάνια. Στη νότια και κεντρική Κίνα δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση στα σπίτια. Oι φίλοι μου πιστεύουν ότι θερμοκρασίες από 0 έως 10 βαθμούς κελσίου τον χειμώνα είναι ζεστές. Επίσης, κάθονται μέσα στο σπίτι με τα ρούχα που φοράνε έξω. Όσοι μένουν στα μικρά σπίτια-κουτιά συνηθίζουν να ανάβουν φωτιές μέσα στα σπίτια τους.
«Θα ήθελα να πω σε όλους όσοι λένε «Δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο» ότι η Κίνα δεν είναι απλά μια τεράστια χώρα. Είναι μια χώρα που κάτοικοι από 2 διπλανά χωριά δεν μπορούν να συνεννοηθούν, επειδή μιλάνε διαφορετικές διαλέκτους. Είναι η χώρα που το φαγητό που σου αρέσει σε μια πόλη μπορεί να μην υπάρχει σε μια διπλανή.»
Πηγή