Οι γνωστές φαμίλιες των Δυτικών προαστίων. Καλαμιώτηδες και Σαμπάνηδες. Οι πρώτοι, έχουν κατηγορηθεί και για τον θάνατο από αδέσποτη σφαίρα του 11χρονου Μάριου την ώρα της σχολικής εκδήλωσης σε Δημοτικό του Μενιδίου
Σκληροί, αδίστακοι, στυγνοί εγκληματίες. Δεν διστάζουν να βιάσουν, να κακοποιήσουν και να τραυματίσουν αστυνομικούς. Πάντα, στην κατοχή τους έχουν βαρύ οπλισμό, ενώ σκορπούν για ασήμαντη αφορμή τον τρόμο από το πέρασμά τους.
Μπαινοβγαίνουν στη φυλακή με δεκάδες αδικήματα. Ναρκωτικά, όπλα, ληστείες. Βιάζουν, βασανίζουν και τρομοκρατούν την Αττική και όχι μόνο. Σαμπάνηδες, Καλαμιώτηδες και λοιπές οικογένειες τσιγγάνων που εκμεταλλευόμενοι την παρέλευση του 18μηνου βγαίνουν από την φυλακή και συνεχίζουν ακάθεκτοι το… “κοινωνικό τους έργο”.
Όταν είναι έξω, κυκλοφορούν με Ferrari, Porsche και δεκάδες άλλα πανάκριβα αυτοκίνητα. Βάση τους τα Λιόσια και οι γύρω περιοχές. Έχουν κατηγορηθεί πολλάκις ακόμα και για ανθρωποκτονίες. Αλλά, με έναν μαγικό τρόπο (βλ. χρήμα) καταφέρνουν να είναι εκτός φυλακών και να σκορπούν τον τρόμο.
Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες οκτώ (8) ημεδαπών, μελών εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και εξαρθρώθηκε την 20-10-2018 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής. (Σχετική η από 22-10-2018 Παρουσίαση).
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες:
ΣΑΜΠΑΝΗ ή ΠΑΡΙΑΝΟ Κωνσταντίνο αγνώστου πατρός ή του Αθανασίου και της Μαργαρίτας, γεννηθέντα το 1994 στην Αθήνα
ΣΑΜΠΑΝΗ ή ΠΑΡΙΑΝΟ Βαλάντη ή Χρυσοβαλάντη αγνώστου πατρός ή του Αθανασίου και της Μαργαρίτας, γεννηθέντα το 1995 ή το 1996 στην Αθήνα ή στη Νίκαια ή στον Κορυδαλλό
ΚΑΛΑΜΙΩΤΗ Δημήτριο του Ελευθερίου και της Παρασκευής, γεννηθέντα το 1994 στη Νίκαια
ΚΑΛΑΜΙΩΤΗ Αναστασίου αγνώστου πατρός και της Ειρήνης, γεννηθέντα το 1997 στην Αθήνα
ΜΗΤΡΟΥ Ιωάννη ή Βαλάντη του Γεωργίου και της Ελπίδας, γεννηθέντα το 1984 ή 1985 ή 1988 στη Νίκαια ή στην Καλαμάτα ή στην Αθήνα
ΜΗΤΡΟΥ Χρυσοβαλάντη του Γεωργίου και της Ελπίδας, γεννηθέντα 1989 ή 1996 στη Νίκαια ή στην Αθήνα
ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ευάγγελο αγνώστου πατρός ή του Νικολάου και της Ελευθερίας, γεννηθέντα 2000 ή 2001 στον Πειραιά
Και τη μη συλληφθείσα:
ΛΕΝΤΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ή ΛΕΝΤΕΡΗ ή ΛΕΝΤΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ή ΛΕΟΝΤΟΡΟΠΟΥΛΟΥ Παρασκευή ή Δήμητρα του Παναγιώτη και Γεωργίας, γεννηθείσα το 1972 στην Αχαΐα ή στην Κόρινθο
Η δράση των «γνωστών – άγνωστων» τσιγγάνων
Στις 20/10/ 2018, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε καταυλισμούς της Δυτικής Αττικής, συνελήφθησαν επτά (7) ημεδαποί, μέλη της σπείρας. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε δέκα (10) περιπτώσεις ληστειών, δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε δύο (2) περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 20ης Οκτωβρίου 2018 με τη συμμετοχή αστυνομικών των Τμημάτων Ασφαλείας Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Διονύσου, Αχαρνών και Φυλής, Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και Διμοιρίας Αποκατάστασης Τάξης (ΔΙ.Α.Τ.), συνελήφθησαν (7) ημεδαποί, ενώ αναζητούνται μία ημεδαπή και άγνωστοι συνεργοί τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από έτους και πλέον, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν δομημένη εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση και ενεργούντες από κοινού και με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, κατόπτευαν οικίες-υποψήφιους στόχους. Σε περιπτώσεις που εντόπιζαν ανασφάλιστες θύρες ή παράθυρα, στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους σε αθέατο σημείο και εισέρχονταν αιφνιδιαστικά σε αυτές, ακινητοποιώντας στη συνέχεια τα θύματά τους με την άσκηση σωματικής βίας.
Κατόπιν ερευνούσαν όλους τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα τιμαλφή. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν πιο ακίνδυνη την προσπάθειά τους, σε αρκετές περιπτώσεις φρόντιζαν να εξακριβώσουν από πριν, τον αριθμό, την ηλικία και το φύλο των υποψήφιων θυμάτων τους, παρουσιαζόμενοι με διάφορα προσχήματα και συνομιλώντας μαζί τους, λίγα λεπτά πριν την τέλεση των ληστειών.
Σε περιπτώσεις που τα θύματά τους απουσίαζαν από τις οικίες τους, τα μέλη της ομάδας διερρήγνυαν κύριες εισόδους, παράθυρα, μπαλκονόπορτες κ.λπ. Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.
Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμούς στις περιοχές των Αχαρνών και Άνω Λιοσίων, ενώ είχαν εντάξει στο δρομολόγιό τους το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, μέσω του οποίου προσέγγιζαν ή διέφευγαν από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν, λόγω της δυνατότητας που προσέφερε για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.
Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τους ενοίκους κατά την τέλεση των ληστειών, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και νεαρά κορίτσια, τους οποίους δε δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα προκειμένου να τους αποκαλύψουν σημεία απόκρυψης χρημάτων και αντικειμένων αξίας. Μάλιστα σε μία περίπτωση κακοποίησαν σεξουαλικά νεαρό θύμα τους.
Επιπλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της εγκληματικής τους δράσης είναι ότι, σε περιπτώσεις εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις τους, αλλά αντίθετα ανέπτυσσαν ταχύτητα και ενεργούσαν επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγουν. Μάλιστα δεν περιορίζονταν απλώς στην εξασφάλιση της διαφυγής τους, αλλά προσδοκούσαν τουλάχιστον τον σοβαρό τραυματισμό των αστυνομικών, όπως καταδεικνύουν τα περιστατικά εμβολισμού μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Σε χρόνο άμεσο μετά τις κλοπές, τα μέλη της ομάδας διοχέτευαν τη λεία τους σε δίκτυο κλεπταποδόχων. Με αυτό τον τρόπο αφενώς αποκόμιζαν άμεσα οικονομικό όφελος και αφετέρου κατείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πειστήρια των παράνομων ενεργειών τους.
Επίσης, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα είτε ιδιοκτησίας τους, είτε προσώπων του περιβάλλοντός τους, στα οποία αντικαθιστούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας με πινακίδες άλλων οχημάτων, τις οποίες αφαιρούσαν σε χρόνο προγενέστερο των ληστειών και των διαρρήξεων. Με τον τρόπο αυτό καθιστούσαν δυσχερή την συσχέτισή τους με τις υπό έρευνα περιπτώσεις.
Επίσης, μεταβίβαζαν οχήματα τα οποία κατείχαν νόμιμα και χρησιμοποιούσαν κατά την καθημερινότητά τους, σε τρίτα πρόσωπα, συνήθως του περιβάλλοντος τους, προκειμένου να μετακινούνται με αυτά και κατά την εγκληματική τους δράση.
Από την αξιολόγηση των πληροφοριακών στοιχείων και την ανάλυση του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται σε δέκα (10) περιπτώσεις ληστειών, σε μία εκ των οποίων κακοποίησαν σεξουαλικά το νεαρό θύμα τους, δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε δύο (2) περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (3) επιχειρησιακά οχήματα της οργάνωσης, ηλεκτρονικές συσκευές, ναρκωτικές ουσίες και άλλα τιμαλφή.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, βιασμό, δ ιακεκριμένες κλοπές, ληστείες και επικίνδυνες σωματικές βλάβες (κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), απείθεια, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.
Πηγή